[t4b-ticker]

منهول کاروگیت

منهول کاروگیت (آدم‌رو) فاضلاب، وظیفه اتصال خطوط فاضلاب، آب، برق، تلفن و… به یکدیگر را دارند که بدون آنها، این خطوط غیرقابل استفاده می‌گردند. در این مقاله تلاش شده‌است که درباره انواع منهول، منهول‌های کاروگیت و سپس کاربردهای آن توضیحاتی ارائه گردد.

منهول (Manhole) چیست؟

منهول یا آدم‌رو قسمتی از شبکه‌های زیرزمینی تاسیسات می‌باشند که امکان دسترسی از سطح زمین را فراهم آورده و یا این خطوط را به یکدیگر متصل می‌نمایند و با حذف این قسمت، شبکه‌های زیرزمینی عملا کارآیی خود را از دست می‌دهند. منهول‌ها امکان بازرسی، نظافت و تعمیر را در این سیستم‌ها فراهم می‌کنند و به همین جهت بایستی قطر مناسبی داشته‌باشند که افراد بتوانند وارد آنها شده تا نیازمندی‌های شبکه را رفع نمایند.

انواع منهول کاروگیت

منهول آجری

منهول‌های اولیه از جنس آجر بودند که به آنها منهول‌های سنتی هم گفته می‌شود. این جنس از منهول‌ها متاسفانه هنوز هم به دلیل هزینه اولیه پایین مورد استفاده قرار می‌گیرند ولی به مرور زمان که معایب آنها در مقایسه با دیگر جنس‌های منهول مشخص گردید، کارآیی خود را در صنعت از دست داد. از معایب منهول آجری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- آسیب‌پذیری بالا در مقابل حوادث طبیعی از جمله زلزله
2- مقاومت شیمیایی پایین به خصوص در مقابل مواد خورنده
3- نشت رطوبت به ویژه در شبکه‌های فاضلاب
4- سرعت پایین در نصب و راه‌اندازی
5- زبری زیاد به عنوان مجرای کف
6- غیرقابل استفاده در مقیاس‌های بزرگ و عمق‌های زیاد

منهول بتنی

پس از منسوخ شدن منهول‌های آجری کم‌کم مهنول‌های بتنی جای آنها را در صنعت گرفتند. منهول بتنی به دو صورت درجا و پیش‌ساخته مورد استفاده قرار می‌گیرد و هم‌اکنون بیش از نیمی از منهول‌ها در ایران از این دو مدل می‌باشند. در مقیاس‌های بزرگ امکان استفاده از منهول‌های آجری وجود نداشت که این مشکل را منهول‌های بتنی حل کردند و این جنس از منهول‌ها نسبت به منهول‌های آجری، در تمامی موارد بالا وضع بهتری دارند ولی هزینه بیشتر و همچنین وزن بالاتری هم دارند.

جزئیات منهول کاروگیت

با پیشرفت تکنولوژی و نمایان شدن مشکلات منهول‌های بتنی و آجری، منهول‌های پلی اتیلن (کاروگیت) بسیار طرفدار پیدا کردند. این دسته از منهول‌ها در تمامی موارد مورد ذکر وضع بهتری به نسبت دیگر منهول‌ها داشتند و در بلندمدت باعث کاهش هزینه‌های بسیار زیاد نگهداری می‌گردند و همچنین دارای عمر طولانی‎تری نیز بودند. مزایای این دسته از منهول‌ها به شرح زیر می‌باشد:

این ویژگی باعث می‌شود که ماود مختلف در آن ته‌نشین نگردد که در خطوط فاضلاب کارآیی بسیاری دارد و همچنین باعث افزایش چندبرابری طول عمر به نسبت منهول‌های بتنی و آجری می‌گردد.

منهول‌های پلی‌اتیلنی دارای وزن بسیار کمی می‌باشند و همین ویژگی باعث حمل‌ونقل آسان‌تر و نصب سریع‌تر شده است.

این دسته از منهول‌ها در برابر ضربات و همچنین زلزله و دیگر حوادث مقاومت بسیار بیشتری دارند.

منهول‌های پلی اتیلن دارای عمر عمر بیش از پنجاه سال می‌باشند و حتی پس از پایان یافتن کاآیی خود قابل بازیافت می‌باشند.

علاوه بر عمر بالا، یکی از مهمترین مزایای این دسته از منهول‌ها نگهداری ارزان و آسان می‌باشد که باعث می‌شود بسیار محبوب باشد.

منهول‌های پلی‌اتیلن برای نصب و اجرا بسیار مناسب می‌باشند، زیرا به دلیل وزن کم بسیار آسان‌تر و سریع‌تر در محل خود نصب می‌شوند و نیازی به تجهیزات مربوط به حمل و نصب بارهای سنگین ندارند. از این رو هزینه نصب آنها پایین‌تر از دیگر منهول‌ها می‌باشد. همچنین این دسته از منهول‌ها ضایعات بسیار کمتری دارند که باعث کاهش هزینه‌ها می‌گردد و اتصالات بین آنها آسان‌تر و سریع‌تر می‌باشد.

منهول‌های پلی اتیلنی قابلیت افزایش طول و اتصالات بعد از اجرای پروژه را دارند که این ویژگی منحصربه‌فرد را دیگر منهول‌ها دارا نمی‌باشند.

مدت‌زمانی که نیاز است تا منهول‌های پلی‌اتیلن تولید شود بسیار کوتاه‌تر از دیگر منهول‌های پیش‌ساخته می‌باشد که باعث کاهش زمان اجرای پروژه می‌گردد.

منهول‌های پلی‌اتیلن علاوه بر اینکه قابلیت بازیافت دارند، جلوی نشت سیالات به خصوص فاضلاب را می‌گیرند. همچنین این منهول‌ها جلوی لانه‌گذاری موجودات موذی و جونده را می‌گیرد و باعث افزایش عمر این خطوط می‌گردد.

منهول‌های پلی اتیلن به دلیل جنس و نحوه اجرا دارای آب‌بندی فوق‌العاده بالا می‌باشند که این امر سبب می‌گردد که امکان نشت سیالات را چه از خارج چه از داخل از بین برود و در محل‌های اتصالات نیز هیچ‌گونه نشتی اتفاق نیافتد. این ویژگی در صنایع فاضلاب و پتروشیمی بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

درخواست مشاوره محصول

منهول‌های پلی‌اتیلن شرکت نشاگستر پردیس به عنوان یکی از قدیمی‌ترین در اقطار و ابعاد مختلف قابل طراحی و ساخت می‌باشد، این منهول‌ها با دستگاه‌های پیشرفته در اشکال مورد نظر برش خورده و با جوش اکستروژن مطابق با استاندارد DVS 2203  و DVS 2207   جوشکاری می‌شود.

کاربرد منهول‌ کاروگیت

 منهول آب و فاضلاب

منهول‌های پلی اتیلنی در شبکه‌های آب و فاضلاب به تجمیع و توزیع فاضلاب، جمع‌آوری شیرآبه‌ها و آب‎های سطحی و زهکشی کمک می‌کند. از منهول می‌شود برای حوضچه آبگیری، ایستگاه پمپاژ فاضلاب جهت کنترل جریان، محفظه سیفون، نصب و بازدید شیرآلات و بازرسی و نگهداری شبکه استفاده ‌می‌شود. یکی از فواید منهول‌های کاروگیت این است که در برابر سولفید هیدروژن مقاوم است و جلوی پوسیدگی و خوردگی را می‌گیرد. در صورتی که منهول‌های بتنی و آجری در شبکه‌های فاضلاب به سرعت آسیب می‌دیدند و عمر کوتاهی داشتند. منهول کمک فراوانی به تهویه، تعمیر، تخلیه سیالات می‌کند و در یکسان‌سازی خروجی‌های فاضلاب خانگی نقش اساسی دارد.

 منهول برق و مخابرات

یکی از نیازمندی‌های شبکه‌های برق و مخابرات اتصال چند شبکه و اتصال کابل‌ها و همچنین قابلیت سوییچ می‌باشد که بدون منهول این امور ناممکن است. منهول‌های کاروگیت علاوه بر اینکه نیازمندی‌های بالا را رفع می‌نمایند، به جهت مقاومت در برابر رطوبت و قابلیت تغییر در سیستم مزیت بسیار بالایی به دیگر انواع منهول دارد.  چون در این شبکه‌ها برق با جریان قوی و یا فیبر نوری قرار دارد بایستی منهول‌ها جلوی نشت سیالات از خارج را بگیرند که منهول‌های پلی‌اتیلنی به دلیل جنس مناسب و جوش‌های اکستروژن در محل اتصالات جلوی نشت را می‌گیرد و امنیت شبکه‌های برق و مخابرات را بسیار بالا می‌برد. علاوه‌بر موارد بالا منهول‌های کاروگیت در صنایع دریایی هم بسیار پراستفاده می‌باشند.

انواع منهول‌های کاروگیت

منهول کاروگیت بر اساس طرز ساخت به دو دسته دو جداره و تک‌جداره تقسیم می‌گردد و برای تاسیسات برق، مخابرات، فاضلاب، صنایع دریایی و دیگر تاسیسات زیرزمینی استفاده می‌گردد.

منهول‌های دوجداره به نسبت ‌منهول‌های تک‌جداره دارای آب‌بندی بهتر و مقاومت بالاتری در برابر ضربه و اشعه UV  می‌باشند و مهم‌ترین ویژگی منهول دوجداره این است که در هر ارتفاعی که مدنظر مشتری است تولید می‌گردد. البته این دو مدل منهول در بقیه موارد هر دو دارای مزایایی که بالا شرح دادیم می‌باشند. منهول‌های تک‌جداره از مواد پلی‌اتیلنی با گرید 3840 به‌صورت روتاری مولدینگ تولید می‌گردد و بدنه منهول‌های دوجداره با اکستروژن  – HDPE100 – EX3تولید می‌گردند.

منهول مخابرات(برق)

شبکه‌های برق یا مخابرات نیازمند اتصال کابل‌های مختلف از مسیرهای مختلف می‌باشد که این امر در منهول‌ها امکان‌پذیر می‌شود به همین جهت منهول بایستی توان مقاومت در برابر ضربات و حوادث طبیعی را داشته‌باشد و از طرفی جلوی ورود مایعات و موجودات موذی که باعث تخریب کابل‌ها می‌شود را بگیرد که منهول‌های پلی‌اتیلنی مناسب‌ترین انتخاب برای این امر می‌باشد. از طرفی برای تعمیر و تغییر در شبکه کابلی و وردو و خروج به شبکه به منهول نیاز داریم که منهول‌های پلی‌اتیلنی علاوه بر رفع این نیازها به دلیل نصب آسان و کم‌هزینه بسیار پرطرفدار می‌باشد.

این آدم‌روها از قطر 600 میلیمتر تا 18000 میلیمتر و بر اساس نیاز مشتری به ارتفاع دلخواه تولید می‌گردند.

منهول فاضلاب

شبکه فاضلاب نیاز به تجمیع، بازرسی و تعمیر دارد که این نیاز با استفاده از منهول برطرف می‌گردد. علاوه بر اینکه سیستم فاضلاب بایستی در برابر حوادث طبیعی از قبیل سیل و زلزله، ضربات شدید، خوردگی توسط مواد شیمیایی مانند سولفید هیدروژن، حیوانات موذی و دیگر موارد مشابه مقاوم باشد. به همین جهت منهول‌های کاروگیت علاوه بر حل مشکلات بالا، به دلیل جلوگیری از نشت شیرآبه‌های فاضلاب مناسب‌ترین گزینه برای اجرا می‌باشد.

نصب منهول‌ کاروگیت

یکی از مهمترین قسمت‌های اجرای هر پروژه مرحله نصب منهول در محل گودال می‌باشد که به دلیل ویژگی‌های منهول‌های پلی‌اتیلنی این کار بسیار آسان شده‌است. مراحل نصب به صورت خلاصه و بر اساس استانداردهای مرسوم در زیر می‌‌آید. البته لازم به ذکر است که با توجه به وضعیت خاک و پروژه جزییات مهمی تغییر می‌نمایند که بایستی تیم فنی پروژه در این باره تصمیم بگیرد.
1- برش دقیق منهولمنهول‌ها با توجه به قطر لوله‌ها باید دقیق برش داده شوند.
2- حفر گودالبه‌طور معمولگودال مدنظر برای منهول بایستی 1/4 برابر قطر منهول باشد تا در بهینه‌ترین حالت منهول نصب گردد.
3- کف‌سازیسپس جهت مقاوم‌سازی کف گودال، آن را با بتنی به ضخامت 10 سانت می‌پوشانیم. این بتن می‌تواند پیش‌ساخته باشد و یا در محل آماده گردد.
4- استقرار منهولبعد از بتن‌ریزی منهول را در بتن قرار می‌دهیم و لوله‌ها را با دقت متصل نموده و پله استیل را نیز در محل نصب می‌نماییم.
5- ساخت دال بتنیدر این مرحلهبر روی منهول یک دال بتنی می‌سازیم تا بار وارده به صورت مساوی تقسیم شود.
6- مصالح پرکنندهبا توجه به وضعیت خاک و آب‌هوا اطراف منهول را با ملات مناسب (معمولا شفته و آهک) پر می‌نماییم.

استانداردسازی منهول‌های کاروگیت

شرکت نشاگستر پردیس دارای آزمایشگاه کنترل کیفی مجهز به تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی می‌باشد و با انجام آزمون‌های دقیق بر روی تولیدات خود براساس استانداردهای داخلی و خارجی توانسته است محصولاتی با کیفیت بالا را وارد بازار نماید.

آزمونهای انجام شده بر اساس استانداردهای-DIN 16961-ISIRI 9116- EN 13476  می‌باشد.

در این شرکت آزمون‌ها به شرح زیر انجام می‌پذیرد:

1- دانسیته براساس استاندارد  ISIRI 7175-5 ویژگی‌های فیزیکی پلی‌اتیلن را می‌توان از روی چگالی با تقریب خوبی پیش‌بینی کرد. به این منظور در این شرکت این آزمون به روش شناور سازی بر روی مواد اولیه و محصول انجام می‌پذیرد.

2- شاخص جریان مذاب استانداردISIRI 6980 این آزمون روشی برای اندازه‌گیری نرخ جریان جرمی مذاب مواد گرما نرم، تحت شرایط مشخص دما و با برحسب گرم بر ده دقیقه است .

3- مقاومت حلقوی بلندمدت براساس استاندارد  DIN 16961 استحکام  حلقوی دراز مدت لوله، تعیین‌کننده عمر یک لوله در برابر فشارهای خارجی وارد برآن انجام می‌پذیرد.

4- مقاومت حلقوی کوتاه‌مدت براساس استاندارد  ISO 9969 این آزمون روشی برای اندازه‌گیری مقاومت حلقوی لوله‌ها  می‌باشد.

5- انعطاف‌پذیری حلقوی بر اساس استاندارد EN 1446 وقتی لوله تحت فشار قرار گیرد، تحت یک تنش خاص، تغییر شکل ایجاد شده کشسان می‌باشد و با کاهش تنش لوله به شکل اولیه خود باز می‌گردد. در این آزمون لوله تحت فشار قرار می‌گیرد تا به اندازه 30%  قطر آن خمیده گردد. پس از حذف نیرو لوله بایستی به حالت اولیه خود برگردد و هیچگونه تحرک و شکستگی دائمی در لوله مشاهده نگردد.

6- اندازه‌گیری میزان دوده بر اساس استاندارد  ISIRI 7175-2 رنگ لوله بر روی پایداری درازمدت لوله در برابر باد و آفتاب موثر است، دوده که برای سیاه کردن پلی‌اتیلن به آن افزوده می‌شود، پایداری بسیار مناسبی در برابر پرتو فرابنفش ایجاد می‌کند. توسط این آزمون میزان دوده مواد اولیه و محصول کنترل می‌گردد.

7- پراکنش دوده براساس استاندارد ISIRI 7175-6 پراکنش دقیق و خوب دوده در پلی‌اتیلن برای دستیابی به ویژگی‌های کارکردی مورد نظر، مورد اهمیت می‌باشد ضمن اینکه پراکنش مناسب دوده در صافی سطح لوله بسیار موثر می‌باشد. دراین آزمون چگونگی پراکنش و توزیع دوده بررسی می‌گردد.

8- بازگشت حرارتی بر اساس استاندارد  ISIRI 7175-3 طی این روش طول مشخصی از لوله در دمای 110 سی‌سی حرارت داده می‌شود. بعد از مرحله حرارت دادن سطوح لوله از لحاظ نقایصی چون شکاف، تاول یا جداسازی دیواره‌ها بررسی می‌گردد.

9- کنترل ابعادی بر اساس استاندارد   DIN 16961- ISIRI 9116 توسط این کنترل قطر داخل، ضخامت جداره داخلی و ارتفاع پروفیل‌های تولیدی مورد بررسی قرار می‌گیرند.

10- کشش خط جوش براساس استاندارد  EN 1979 توسط این آزمون با استفاده از دستگاه کشش استحکام کششی خط جوش لوله‌های اسپیرال اندازه‌گیری می‌شود و طی این آزمون بایستی لوله اسپیرال حداقل نیروی کششی لازم برای خط جوش را بتواند تحمل کند .

11- آب‌بندی در این آزمون فشار آبی به اندازه 0.5 بار به مدت یک دقیقه بر لوله وارد می‌شود و هیچ نشستی نباید در لوله صورت گیرد.

شرکت نشاگستر پردیس با تولید منهول کاروگیت سعی در ارائه خدمات به سازندگان عزیز میباشد و آماده ارائه مشاوره تخصصی دراین مورد به شما میباشد. برای دریافت مشاوره تخصصی با ما در ارتباط باشید.