استان کرمان با همه ظرفیت ها و قابلیت ها موانعی بر سر راه توسعه و شکوفایی خود می بیند که مهمترین آن کم آبی و کاهش ذخایر زیر زمینی آب است.
سالانه بیش از ۶ میلیارد متر مکعب آب از سفره های زیرزمینی استان کرمان برداشت می شود که ۶۰ درصد بیش از استانداردهای جهانی است و همین مساله سفره های زیرزمینی را در این منطقه خشک و کویری، با خطر روبرو کرده است.
نزدیک به ۹۵ درصد این آب موجود در کرمان صرف کشاورزی، ۲ درصد آن صرف بخش صنعت و مابقی صرف شرب می شود و سالانه هزینه بسیار سنگینی برای تامین آب بخش های مختلف استان کرمان می شود که هزینه زیادی به دولت و بخش خصوصی تحمیل می کند.
دیار کریمان بهشت معدن ایران لقب گرفته و صنایع زیادی همچون فولاد، ذغال سنگ، مس، کرومیت و غیره در این استان فعالیت دارند که تامین آب آنها چالشی بر سر راه توسعه صنایع این استان محسوب می شود و حل آن زمینه جهش و رونق تولید را در حوزه صنعتی و معدنی فراهم می سازد.
برنامه ها و طرح های متعددی برای تامین آب کرمان اجرا شده و یا در دست اقدام است که بزرگترین و مهمترین آن انتقال آب از خلیج فارس به استان های کرمان و یزد است که ضمن رفع مشکلات تامین آب شرب این استانها می تواند در رونق چرخ صنعت این استانها نیز موثر واقع شود.
طرح انتقال آب خلیج فارس به صنایع جنوب شرق کشور از پروژه های در دست انجام بزرگ آبرسانی کشور محسوب می شود که از سال ۹۵ توسط شرکت تأمین و انتقال آب خلیج فارس در سه خط در مرحله اجرا قرار گرفته و آب گل گهر در سیرجان، مس در سرچشمه رفسنجان و چادرملو یزد را تامین می کند و با اجرای این طرح شیرین سازی آب دریا در کنار خلیج فارس انجام می شود و با ۷۰۰ کیلومتر خط لوله، آب برای مصرف صنایع و آب شرب استان های یزد و کرمان تأمین می شود.
تأسیسات آبشیرینکن خلیجفارس صبح پنجشنبه 15 آبان 1399 با دستور حسن روحانی رئیس جمهوری از طریق ویدئو کنفرانس با ظرفیت ۲۰۰ هزار متر مکعب در شبانهروز به منظور تأمین بخشی از آب مورد نیاز شرب و صنعت استانهای مرکزی و جنوبشرق کشور، به بهره برداری رسید.
همچنین بخوانید: سپتیک تانک – مخزن سپتیک پلی اتیلن فاضلاب
دیدگاه توسعهای صنایع مصرفکننده و دستگاههای اجرایی استان هرمزگان هدف احداث هر چه سریعتر این طرح ملی بود. با ورود آب شیرینکن خلیج فارس، ظرفیت تولید آب شیرین در کشور ۵۰ درصد افزایش یافت و با آغاز بهره برداری از این مجتمع، سالانه بیش از ۷۰ میلیون متر مکعب آب شیرین به آبهای کشور افزوده میگردد.
تأمین منابع مالی طرحهای آبی، با درایت صندوق توسعه ملی جز اولویتهای آن صندوق قرار گرفته است و بدین ترتیب نظر به توجیه فنی و مالی طرح، تأمین مالی آن مورد تصویب صندوق توسعهملی قرار گرفت.
بخش اصلی آب شیرین تولیدی با استفاده از یک خط لوله به طول ۸۰۰ کیلومتر به مجتمعهای صنعتی واقع در استانهای مرکزی ایران منتقل شده و بخش دیگری از آن نیز جهت شرب استان هرمزگان صرف خواهد شد. شایان ذکر است این پروژهی ملی با سرمایهگذاری شرکتهای سازهسازان (مالک و بهرهبردار آبشیرینکن)، شرکت معدنی و صنعتی گلگهر، شرکت مس سرچشمه و شرکت معدنی و صنعتی چادرملو اجرا شده است.
برخی از مزایای مهم اجرای این طرح تأمین آب شرب و کمک به رشد صنعت در استانهای کم آب کشور (استانهای هرمزگان، کرمان و یزد) به ویژه تأمین آب مورد نیاز واحدهای بزرگ در بخشهای صنایع و معادن و افزایش رونق اقتصادی در این مناطق میباشد. همچنین سایر مزایای این طرح دسترسی به مواد اولیه (آب دریا) قابل دسترس، مطمئن و تمامناپذیر است.
آب خروجی از تاسیسات آب شیرین کن خلیج فارس توسط خطوط لوله فلزی و پلی اتیلن به استان های هرمزگان، کرمان و یزد منتقل می شود که در میان تامین کنندگان این خطوط، شرکت نشاگسترپردیس در زمینه ساخت اتصالات و لوله کاروگیت اسپیرال فعالیت نموده است. روند ساخت این نوع اتصالات بدین صورت است که ابتدا لوله پلی اتیلنی کاروگیت دار در کارخانه به طول مورد نیاز ساخته شده و با استفاده از دستگاه برش بر پایه کدنویسی رایانه ای ( CNC ) برش داده شده و نهایتا توسط جوش اکستروژن قطعات اتصالات به هم جوشکاری می شود.
مسیر خط انتقال در سه قطعه تعریف شده است:
– قطعه اول : از کیلومتر 37 غرب بندرعباس از محل آب شیرین کن تا گل گهر کرمان به طول 303 کیلومتر
– قطعه دوم: از گل گهر تا مس سرچشمه کرمان به طول 150 کیلومتر
– قطعه سوم : از مس سرچشمه تا چادرملو( اردکان یزد) به طول 370 کیلومتر
پروژه در دو بخش شیرین سازی آب و انتقال اجرا می شود:
بخش اول شیرین سازی
– با تملک 155 هکتار زمین در 32 کیلومتری غرب بندر عباس با هدف گذاری تولید 1.5 میلیون متر مکعب آب شیرین شده در روز
– لایروبی و نصب لوله های دریایی به قطر 2.5 متر در 10 خط در کف دریا
– احداث بزرگترین سازه آبی منطقه برای آبگیری و تخلیه پساب با نظر مشاورین زیست محیطی داخلی و خارجی
– ساخت یک واحد 200 هزار متر مکعبی آب شیرین کن با مشارکت شرکت سازه سازان بصورت B.O.O که در تاریخ 15 آبان 1399 رسماًبه بهره برداری رسید
– ساخت دو واحد دیگر شیرین سازی هر یک با ظرفیت 200 هزار متر مکعب در روز با پیشرفت فیزیکی 35 درصد در دو سال آینده(هر سال یک واحد)
– احداث سه مخزن به ظرفیت 120 هزار متر مکعب
همچنین مشاهده کنید: پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی و صنعتی
بخش دوم حوزه خط انتقال
پس از اخذ مجوزهای دستگاه های ذیربط ، مسیر گشایی از سایت شیرین سازی بندرعباس تا اردکان یزد به طول 820 کیلومتر برای سه خط لوله و یک جاه دسترسی به انجام رسیده است.
انتقال در سه قطعه تعریف شده است
قطعه اول:
از سایت شیرین سازی بندرعباس تا سیرجان(گل گهر) با هفت ایستگاه پمپاژ و 9 مخزن تعادلی و ذخیره در تاریخ 15 آبان 1399 رسماً به بهره برداری رسید.
در این قطعه ، آب تا ارتفاع 1800متری از سطح دریا برای انتقال پمپاژ می شود
قطعه دوم:
از گل گهر تا مس سرچشمه به طول 150 کیلومتر
قطعه سوم:
از مس سرچشمه تا اردکان یزد به طول 370 کیلومتر
اتصالات کاروگیت اسپیرال مربوط به لوله های فاضلابی ساخته شده توسط شرکت نشاگسترپردیس شامل زانویی 45 درجه و 90 درجه در سایز 1400 میلیمتر بوده که توسط شرکت راهسازی و ساختمانی 115 در قطعه دوم این پروژه نصب شده است.
شرکت نشاگستر پردیس یکی از اولین تولید کنندگان لوله پلی اتیلن دوجداره و لوله پلی اتیلنی کاروگیت دار در ایران است که از سال 1377 فعالیت خود را آغاز کرده است. شما میتوانید برای دریافت مشاوره و قیمت این محصولات با شماره 22358474-021 تماس حاصل کنید.